Krajský advokační tým AIP pro Hlavní město Prahu

Představujeme Vám třetí advokační tým Aliance pro individualizovanou podporu (AIP). Zde jsou naši sebeobhájci a pečující obhájci, kteří budou usilovat o to, aby se lidem s postižením a pečujícím rodinám dobře žilo v hlavním městě. Participací v krajských procesech by rádi přispěli k rozvoji komunitních sociálních služeb, lepšímu začlenění lidí s potřebou péče a podpory a jejich rodin do společnosti a odstraňování bariér v metropoli.  

ZUZANA KOLENÍK
Jmenuji se Zuzana Koleník, pečuji o svou 14letou dcerku s dětskou mozkovou obrnou, centrální zrakovou vadou a hydrocefalem. Jako pečující máma denně řeším bez/bariérovost škol a problémy s inkluzí, nedostupnost komunitních sociálních služeb, nedostatek asistentů a složité získávání podpory od státu. V účasti v krajském advokačním týmu Prahy vidím šanci pomoci pečujícím rodičům dosáhnout potřebných systémových změn zdravotní, vzdělávací a sociální politiky. 

MARTIN MELICHAR
Jmenuji se Martin Melichar a se ženou pečujeme o čtyřletého syna se vzácným syndromem. Za tu dobu jsme se setkali s bohatou škálou překážek a poznal jsem, že současný systém není k pečujícím nastaven zrovna příznivě. Rád bych proto participoval na konkrétních změnách, které tuto situaci pomohou řešit do budoucna. Mezi mé největší cíle patří vedle nastavení a dostupnosti sociálních služeb zejména podpora výzkumu. Pokroky v medicíně vedoucí k uzdravení, byť třeba parciálnímu, mohou pomoci nemocným k vyšší kvalitě života, větší samostatnosti a v některých případech i zařazení na trh práce a v konečném důsledku tím významně ulevit opečovávaným, pečujícím i státu. 

ELIŠKA ŠULCOVÁ 
Jmenuji se Eliška Šulcová. Vystudovala jsem ekonomický obor na VŠE v Praze a Metropolitní univerzitě Praha. O sociální problematiku jsem se více začala zajímat po mém úraze míchy před 16 lety. Jako členka pražského advokačního týmu bych se chtěla podílet na rozvoji sociálních služeb v Praze a odstraňování bariér. Za dobu, co jsem na vozíku, jsem získala značné zkušenosti v sociální oblasti, které sdílím se studenty (např. FTVS UK) a na praxích např. v Centru Paraple nebo Pražské organizaci vozíčkářů. 

MAGDALENA TOMÁŠKOVÁ 
Jmenuji se Magdalena Tomášková. Vystudovala jsem sociální pedagogiku a sociální práci, ale na dlouhodobou (nyní již více než 15 let) náročnou péči o syna s těžkým kombinovaným postižením mě nikdo nepřipravil. Také mi nikdo neřekl, že v Praze není dost míst v sociálních službách a mnohé rodiny tak mají smůlu. S tím se nehodlám smířit. Proto se angažuji ve spolku Péče bez překážek z. s., členské organizaci AIP, i v krajském advokačním týmu pod záštitou Aliance pro individualizovanou podporu. 

LUCIE ZBROJOVÁ
Jmenuji se Lucie Zbrojová, je mi 45 a celý život žiji v Praze. Od narození mám dětskou mozkovou obrnu, stejně jako můj manžel.  Vystudovala jsem sociální práci. Jsem ve vedení SDMO – Sdružení pro komplexní péči při dětské mozkové obrně, z. s., členské organizace AIP, kde provozujeme rehabilitaci pro dospělé lidi s mozkovou obrnou.  Chtěla bych svým působením v pražském advokačním týmu docílit toho, aby naši kamarádi a klienti mohli dál bydlet v Praze, když odejde jejich pečující rodič, a nebyli odsouváni do ústavů mimo Prahu, kam za nimi jejich kamarádi nemohou dojíždět. Chci, aby bylo přirozené, že lidé s postižením žijí mezi zdravými ve své původní komunitě, proto se zasazuji i o bezbariérovost, která slouží ve výsledku všem.