Středočeský advokační tým AIP v médiích

Máme radost, že jsme vidět! KAT – Krajský advokační tým AIP slaví další krok vpřed. Vystoupení KAT na zastupitelstvu Středočeského kraje zaujalo MF DNES Střední Čechy.

Článek poukazuje na nedostatek služby osobní asistence pro lidi s postižením v krajích a potřebu vytvořit komplexní informační systém pro lidi s postižením. Narážíme tak na reálný fakt, že osobní asistence je stále v mnoha krajích málo rozvinutou službou, protože člověk s postižením nebo vážným onemocněním je dlouhodobě vnímán jako neschopný žít svobodný a relativně nezávislý život. Přitom mnozí lidé se zdravotním znevýhodněním žijí (nebo chtějí žít) aktivně a smysluplně pracují. Další potřebují více pomoci k tomu, aby byl jejich život kvalitnější a důstojnější.

Velice si vážíme práce každého, kdo se v sociální a zdravotnické oblasti pohybuje, i zájmu rozhodovatelů, kteří mohou ovlivnit nabídku a dostupnost služeb a usilují o rozšiřování chybějících terénních služeb. Děkujeme všem za podporu a médiím za spolupráci.

Jedním z kroků ke zlepšení je spolupráce s kraji. Proto je součástí Aliance také KAT – Krajský advokační tým Středočeského kraje, který jede ve svých aktivitách na plné obrátky. Všichni členové (Marie Zemanová, Ladislav Vach, Marie Vosecká, Marcela Filčevová, Erika Trousilová) se aktivně zapojují, z čehož máme velkou radost. A kde jsme všude byli?

Ve čtvrtek 5. září jsme se sešli s panem Mgr. Martinem Hrabánkem, radním pro oblast sociálních věcí a Mgr. Pavlou Karmelitovou, vedoucí Odboru sociálních věcí Středočeského kraje. Představili jsme jim náš tým a diskutovali témata a cíle našeho Krajského advokačního týmu. Děkujeme za přínosnou společnou diskuzi, jak se zapojit do plánování sociálních služeb na kraji.

V pondělí 9. září se krajský advokační tým vydal na zastupitelstvo Středočeského kraje, kde jsme svými příspěvky jako zástupci pečujících a lidí s postižením podpořili rozšíření sítě sociálních služeb v kraji s akcentem na terénní sociální služby. Zastupiteli byla jednomyslně přijata nejširší (optimální) navrhovaná varianta na rozvoj kapacit sociálních služeb, kterou jsme požadovali.

Následující dva dny jsme se vydali s krajským týmem na konferenci Středočeského kraje: „Sociální služby a lidské štěstí aneb právo žít si život po svém“. V rámci konference jsme se zapojili do diskuzních skupin k nejdůležitějšímu krajskému dokumentu k rozvoji sociálních služeb, tj. novému Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb na období 2026-2029. Tentokrát jako pečující a lidé s postižením v roli uživatelů sociálních služeb jsme zdůrazňovali potřebu rozvoje terénních a ambulantních služeb v místě bydliště. Upozornili jsme kraj na některá „bílá místa“ v mapě kraje, kde se nedostává sociálních služeb asistenčního typu (osobní asistence, pečovatelská služba nebo terénní odlehčovací služby), ačkoliv mezi lidmi s postižením a pečujícími je o tyto služby velký zájem. Sdíleli jsme také zkušenosti s nedostatkem informací pro pečující a lidi s postižením ohledně péče, jejich právech a možnostech zejména v prvotní fázi péče, kdy je nejtěžší se v celém systému zorientovat.

Jsme rádi, že se krok po kroku dostáváme k naplnění našich cílů. Cesta to bude ještě poměrně dlouhá, ale děláme vše pro to, aby se pohled na člověka s vážným onemocněním a také pečující osoby změnil v respekt, podporu a zachování práva na důstojný život podle vlastních představ. Děkujeme všem za účast, podnětnou diskusi a spolupráci.

#kat#krajskyadvokacnitym#advokacie#stredoceskykraj#konference#socialnisluzby#lidskestesti#pravozitsiposvem#osobniasistence#lidespostizenim#lidesnemoci#pecujiciosoby#pecujici#prava#aip#alianceproindividualizovanoupodporu#strednicechy#kraje#dekujeme