Krajský advokační tým AIP pro Jihomoravský kraj

Představujeme Vám druhý advokační tým Aliance pro individualizovanou podporu (AIP). Zde jsou naši sebeobhájci a pečující obhájci, kteří se pokusí změnit podmínky pro život lidí s postižením a pečujících rodin v Jihomoravském kraji. Participací v krajských procesech a sdílením své zkušenosti se budou snažit ovlivnit rozvoj zejména sociálních služeb, ale i další podpory v kompetenci kraje, v souladu s tím, co uživatelé opravdu potřebují. 

MARIE ČALKOVSKÁ 

Jmenuji se Marie Čalkovská a již 25 let jsem neformální pečující, pečuji o svého syna. Posledních 10 let aktivně působím v různých neziskových organizacích v Brně. Před 7 lety jsem vstoupila do Unie pečujících, vedla jsem místní pracovní skupinu, stala se členkou představenstva a začala organizovat setkaní pečujících a svépomocná setkání. Od března 2024 pracuji ve spolku Radovan, z.s. jako peer poradkyně. V krajském advokačním týmu bych se ráda věnovala tématům dostupnosti odlehčovacích služeb, zaměstnávání lidí se zdravotním postižením a neformálních pečujících a bezbariérovosti. 

LEOŠ FUČÍK 

Jmenuji se Leoš Fučík a jsem zakladatelem a ředitelem ústavu Opus Lacrimosa, členské organizace AIP, která usiluje o zvyšování kvality života pečujících a příjemců péče. Vytvořil jsem prototyp unikátního obytného automobilu Charley Tramp™ pro těžce zdravotně hendikepované, prvního takového v EU. Spoluzakládal jsem a byl prvním předsedou Unie pečujících. První setkání s osobní asistencí jsem zažil u kamarádů už před 50 lety, posledních 32 let se pak podílím na péči o blízkého člověka v rodině s IV. stupněm závislosti. V krajském advokačním týmu bych se chtěl věnovat nedostatečné informovanosti lidí se zdravotním postižením a pečujících, zvyšování dostupnosti validních statistických dat a zlepšování aktuálnosti a správnosti dat na webech poskytovatelů služeb a veřejných institucí. 

TEREZA JURNÁ 

Jmenuji se Tereza Jurná a jsem spoluzakladatelkou spolku Albína z.s., členské organizace AIP. Albína podporuje osoby s velmi vzácným onemocněním albinismus a já sama mám s tímto onemocněním osobní zkušenost. Vystudovala jsem speciální pedagogiku a jsem máma dvou holčiček. Velmi se zajímám o oblast sociálního podnikání pro osoby se zdravotním postižením a jeho rozvoj v Jihomoravském kraji. 

LUKÁŠ KARNET 

Jmenuji se Lukáš Karnet a krom spolupráce s AIP působím také jako krajský koordinátor Národní rady osob se zdravotním postižením v ČR. Dobrovolničím v organizacích Klára pomáháUnie pečujících, pořádám přednášky pro seniory, klienty pobytových sociálních služeb i širokou veřejnost a angažuji se v komunální politice. Vzděláním jsem speciální pedagog. V rámci práce v advokačním týmu bych se chtěl věnovat tématu bezbariérovosti. S bariérami mám totiž jako člověk s omezenou pohyblivostí osobní zkušenost. Více informací o mě naleznete na mém webu https://www.lukaskarnet.cz 

KARIN MATĚJŮ 

Jmenuji se Karin Matějů a již čtvrtým rokem jsem neformální pečující, pečuji o svou dcerku se vzácným syndromem. Mnoho let dříve jsem pracovala v pomáhající profesi, když jsem jako porodní asistentka pomáhala párům na reprodukční klinice a v soukromém gynekologickém sektoru. V rámci práce v advokačním týmu bych se ráda věnovala tématu rané péče, dostupnosti této služby a informovanosti o ní. Věřím v pozitivní výsledky při dojednávání lepších životních podmínek pro lidi s postižením a jejich pečující.